علیرضا قیامتی در حمایت از جهانی شدن شهر توس نوشت: توس حماسیترین شهر جهان است؛ کمتر شهر و منطقهای در جهان میتوان یافت که چون «توس» این همه حماسهسرای بزرگ را درخود پرورانده باشد.
به گزارش ایسنا، پویشی (کمپینی) توسط برخی از فعالان فرهنگی در جهت اقدام برای ثبت جهانی توس، که مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر بلندآوازه ایران و خالق «شاهنامه» در آن واقع شده، شکل گرفته است. در این کارزار که به گفته برگزارکنندگانش بیش از ۴۶۲۵ امضا از طرف مردم برای آن جمعآوری شده، از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و استاندار خراسان رضوی خواسته شده تا اقدامات لازم برای ثبت جهانی این شهر صورت بگیرد.
علیرضا قیامتی، شاهنامهپژوه و استاد دانشگاه از ثبت جهانی توس حمایت کرده و نوشته است:
بیگمان توس خاستگاه حماسههای ایرانزمین و تبلور گردنفرازیها و ستبریهای جهانی است بهدور از هر گزافه و هیجان و احساس میهنی بلکه بر بنیان خرد و انصاف به بانگ بلند میتوان گفت که توس حماسیترین شهر جهان است. کمتر شهر و منطقهای در جهان میتوان یافت که چون «توس» این همه حماسهسرای بزرگ را در خود پرورانده باشد و اینگونه کانون حماسههای ملی شود و سهم بسزایی در گردآوری هویت ملی کشور خویش برعهده گیرد. از این شهر حماسی است که بنیان اسطورهها و حماسههای فرهنگ ایران «شاهنامه ابومنصوری» به همت فرمانروای فرهنگمدارش «ابومنصور عبدالرزاق توسی» پیریزی میشود، و در فاصلهای اندک دقیقی توسی که پیشرو فردوسی است گشتاسپنامه را بنیان میگذارد و چنین است که توس زادگاه و پرورنده یکی از بزرگترین حماسهسرایان جهان فردوسی سترگ میشود. پس از فردوسی نیز پرتو حماسههای ملی با اسدی توسی سراینده گرشاسپنامه جایگاه توس را در ادب حماسی پاسبانی میکند. شگفت آنکه پس از هزارسال که اندیشهها و آرمانهای ملی و حماسی در ایران دوباره سربرمیآورد باز هم از اقلیم دیرپا و حماسی توس است.
«اینک منم شکستهدل مردی خسته و هراسان، یکی از مردم توس خراسان، راوی قصههای از یاد رفته و آرزوهای بربادرفته … سوم برادران سوشیانت مهدی اخوان ثالث»
خرد گفتا شها توس است اینجا
سر گردون زمین بوس است اینجا
زمین زان رشک فردوس برین است
که فردوسی بهخاکش جاگزین است
جعفر یاحقی و میرجلالالدین کزازی هم در یادداشتهایی از این کارزار حمایت کردهاند.
انتهای پیام
منبع: ایسنا