رفتار متفاوت کمک‌درسی‌ها با شخصیت‌های ادبی

در شرایطی که آموزش و پرورش تصویر دختران را از جلد کتاب درسی حذف می‌کند اما کتاب‌های کمک‌درسی که بازار را قبضه کرده‌اند، در این زمینه هم دنبال راه‌هایی برای جذب مخاطب هستند.

به گزارش ایسنا، چندسالی می‌شود که کتاب‌های کمک‌درسی با شمایل متفاوتی منتشر می‌شوند، انگار «نیما»، «سهراب»، «جلال» و دیگران روی جلد این کتاب‌ها دنیای دیگری دارند. برخلاف تصاویر نسبتا ساده کتاب‌های درسی ادبیات و البته دیگر درس‌ها، ناشران کتاب‌های کمک‌درسی با شیوه دیگری سراغ دانش‌آموزان آمده‌اند.

امسال آموزش و پرورش کتاب فارسی(۱) برای سال دهم را با تصویر روی جلدی شبیه به نقاشی افسانه‌ها و بخشی از یک کتیبه که نقاشی و شعر هر دو وضوح نسبتا کمی دارند روانه مدرسه‌ها کرد. از طرف دیگر کتاب‌های کمک‌درسی باز هم با تصاویری متفاوت نسبت به کتاب‌های درسی به بازار رسیدند. روی جلد یکی از کتاب‌های کمک‌درسی ادبیات پایه دهم، زندگی دو زوج از دنیای ادبیات به تصویر کشیده شده است؛ نیما یوشیج و همسرش عالیه که زیر کرسی نشسته‌اند و جلال ‌آل‌احمد و سیمین دانشور. نقاشی ترسیم‌شده خشک و جدی نیست و حالتی طنزگونه دارد. تصاویری که پای‌شان به جلد این‌ کتاب‌ها باز می‌شود، اغلب فکاهی و طنز به نظر می‌آیند. حالا کدام به دنیای دانش‌آموزان نسل امروز نزدیک‌تر است؟

صورت‌ها و تصاویر روی جلد این کتاب‌ها اغلب از جنس ادبیات معاصر و به شکلی نزدیک به دنیای نوجوانان است. 

برخلاف این‌که تصاویر کتاب‌های درسی همواره از چارچوب‌های خاصی پیروی می‌کنند اما ناشران کمک‌آموزشی حتی در به تصویر کشیدن شخصیت‌های کهن و اسطوره‌ای هم انگار با نوعی آشنایی‌زدایی پلی از ادبیات کلاسیک به دنیای امروز زده‌اند. از سویی مثلا روی جلد کتاب‌ موضوعی «املا و لغت» املای اشتباه کلمات را که امروزه رایج است، به تصویر کشیده‌اند تا از این طریق ارتباط بیشتری با مخاطب خود ایجاد کنند. 

درحالی که شیوه آموزشی فعلی دانش‌آموزان را ناگزیر به حفظ کردن تاریخ ادبیات می‌کند، مولفان کتاب‌های کمک‌درسی ادبیات بعضا از تصویرهای طنز و فکاهی برای آموزش تاریخ ادبیات استفاده می‌کنند و تصاویر متفاوتی از «سعدی»، «پروین اعتصامی»، «نیما» و … را پیش روی دانش‌آموزان قرار می‌دهند. 

کتاب‌های کمک‌درسی که بازار را قبضه کرده‌اند، از توجه به طراحی جلد هم غافل نمانده‌اند. کمک‌درسی‌ها حتی برای این‌که از رقابت با یکدیگر و رقابت با کتاب درسی جا نمانند بعضا در ترسیم تصاویر اسطوره‌های ادبی به سمت شخصیت‌ها و آثار خارجی هم رفته‌اند.

خلاصه ناشران کمک‌درسی در جهت جلب مخاطبان از این هم غافل نیستند که بچه‌ها نویسندگان و شاعران کشورشان را روی جلد کتاب‌های کمک‌درسی پیدا کنند؛ موضوعی که آموزش و پرورش نباید از آن جا بماند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

Check Also

برند برشکا و محصولات این برند اسپانیایی

برند برشکا در سال ۱۹۹۸ در اسپانیا تأسیس شد و از آن زمان تاکنون محبوبیت …