مشاور وزیر نیرو و سرپرست مرکز توسعه صادرات آب و برق وزارت نیرو گفت: بر اساس برآوردها بیش از ۵۰ هزار ترانس فرسوده درمنطقه وجود دارد که حتی اگر شرکتهای ایرانی بتوانند تعمیرات و بازسازی نیمی از آن را به خود اختصاص دهند، بازار بسیار بزرگی را از آن خود کردهاند.
بهگزارش ایسنا، محمدعلی فرحناکیان در آئین افتتاحیه هفتمین کنفرانس بین المللی ترانسفورماتور با اشاره به رتبه ایران در حوزه تولیدبرق گفت: ایران هم اکنون در این زمینه در رتبه ۱۶ تا ۱۸ دنیا قرار دارد.
وی اظهارکرد: با توجه به بازار گستردهای که در حوزه تعمیرات و بازسازی ترانسفورماتورها در منطقه وجود دارد، باید تلاش کنیم سهمی از این بازار را از آن خود کنیم.
وی به دستاوردهای ایران در حوزه کاهش خاموشیها، کاهش تلفات برق و … اشاره کرد و افزود: اینکه حدود ۱۹ سال خاموشیسراسری نداشتیم، دستاورد بسیار بزرگی است که بخش مهمی از آن مرهون تلاشهای متخصصان در حوزه بهره برداری ازترانسفورماتورها بوده است.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو در حال حاضر مسئولیت کمیسیون مشترک ایران با ۱۰ کشور را بر عهده دارد، خاطرنشان کرد: این فرصت بینظیری برای شرکتهای فعال در حوزه صنعت آب و برق ایجاد میکند تا بتوانند بازار خود را گسترش دهند.
فرحناکیان با بیان این که بیش از ۲ هزار شرکت عضو سندیکای برق ایران هستند، اضافه کرد: در ملاقاتهای خارجی شاهد شگفتیآنها از وجود توان مهندسی بالای متخصصان و شرکتهای ایرانی هستیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر تعداد زیادی ترانس معیوب و آسیب دیده در کشورهای عراق و سوریه وجود دارد که میتواند بازار فعالیت خوبی برای شرکتهای ایرانی باشد.
سرپرست مرکز توسعه صادرات آب و برق وزارت نیرو خاطرنشان کرد: همچنین ونزوئلا نیز در این خصوص به ایران پیشنهاد همکاری دادهاست و ما درصدد یافتن راههایی برای گسترش این همکاریها هستیم.
همچنین در این مراسم مصطفی رجبی مشهدی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر گفت: تا پایان امسال بهطور متوسط ماهانه یکهزارمگاولت آمپر ترانس وارد مدار میشود.
وی گفت: نیاز به توسعه سالانه حداقل ۹۰۰۰ مگاولت آمپر ترانس انتقال و فوق توزیع در کشور وجود دارد.
رجبی مشهدی در خصوص اهداف و ضرورتهای مدیریت داراییهای فیزیکی ترانسفورماتورهای قدرت گفت: این نوع مدیریت، شیوهها و فرآیندهای خاصی را شامل میشود که از طریق آنها داراییها، هزینهها، ریسکها و عملکرد آنها در چرخه عمر داراییها با هدف تحقق برنامه استراتژیک سازمانی به طور بهینه و پایدار بهره برداری و اداره میشود.
وی ادامه داد: کاهش حوادث و تداوم فرایند تولید تا مصرف، کاهش سرمایهگذاری و استفاده بهینه از سرمایهها، کاهش هزینهها و افزایش درآمد جلوگیری از فرسودگی زودرس و افزایش طول عمر تجهیزات در این نوع مدیریت دنبال میشود.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی توانیر اظهار کرد: هم اکنون حدود ۶۵ ترانس با ظرفیت ۲۸۲۰ مگاولت آمپر با عمر بالای ۵۰ سال و ۲۵۵ ترانس با ظرفیت ۱۵۲۳۱ مگاولت آمپر با عمر بین ۴۰ تا ۵۰ مگاولت آمپر در کشور وجود دارد.
رجبی مشهدی یادآور شد: با پایش دقیق و تعمیرات بهینه میتوان نرخ خرابی ترانسفورماتورهای با عمر بالا را کاهش داد.
وی همچنین در خصوص وضعیت بارگیری پستهای انتقال نیز اظهار کرد: هم اکنون ۲۹ درصد از مجموع ظرفیت ترانسفورماتورها با بیش از ۷۰ درصد ظرفیت اسمی و ۱۸ درصد از مجموع ظرفیت ترانسفورماتورها، با کمتر از ۴۰ درصد ظرفیت اسمی بارگیری میشود.
رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: با جابه جایی تنها نیمی از این ظرفیت، ۱۹۵۰ میلیارد تومان صرفه اقتصادی نصیب کشور خواهد شد.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر همچنین در خصوص هوشمندسازی ترانسفورماتورها نیز گفت: با هوشمندسازی شبکه و اتوماسیون و بکارگیری حفاظت ویژه میتوان افزایش ضریب بهره برداری تجهیزات موجود و مدیریت دارایی را پیگیری کرد.
رجبی مشهدی همچنین با اشاره به محدودیت سرمایه، روند فرسودگی و پیری تجهیزات افزود: با وجود همه این چالشها، نیاز به سرمایه گذاری جدید جهت پاسخگویی به نیاز مصرف با رویکرد نوین مدیریت دارایی اجتناب ناپذیراست.
وی تاکید کرد: روند نگهداری ترانسفورماتورهای قدرت نیز باید از وضعیت سنتی به مکانیزه و هوشمند تغییر یابد.
همچنین آرش آقاییفر دبیر این رویداد گفت: از بین ۱۲۵ مقاله ارسال شده به دبیرخانه کنفرانس، ۲۲مقاله پذیرفته و ارائه میشود.
وی همچنین با اشاره توانمندی ایران در زمینه ساخت و تعمیرات انواع ترانسفورماتور قدرت و توزیع گفت: متاسفانه به دلیل تحریمها قادر به استفاده از بازار بینالمللی نیستیم و محدود به داخل کشور شدهایم.
وی ادامه داد: متخصصان ایرانی به فناوری تولید و بازسازی انواع ترانسفورماتورهای توزیع و قدرت برق دست یافته و از این نظر جزو متخصصان برگزیده در منطقه محسوب میشوند.
دبیر این کنفرانس اظهار امیدواری کرد: برگزاری این رویداد بتواند در توسعه این صنعت و ارائه راهکارهایی برای رفع چالش های پیش رو، مفید واقع شود.
آقایی فر خاطرنشان کرد: با ارائه بازخورد حاصل از مقالات و تبادل تجربیات دوره های پیشین کنفرانس به سازندگان ترانسفورماتور، سعی در انتقال دانش فنی و تجربیات بهره برداران به سازندگان شده است.
انتهای پیام
منبع: ایسنا